Putovanje u Francusku: Lyon – dolina Rhône – Marseille

 Lyon - dolina Rhône - Marseille
Pedesetak članova i polaznika zagrebačke i riječke Alijanse provelo je tjedan dana proljetnih školskih praznika na putovanju autobusom uzduž rijeke Rhône do Marseillea i Azurne obale. Po običaju, itinerar je stručno osmislio i šarmantno vodio član našeg Upravnog odbora gospodin Alan Kesovija.

Putnici su najprije otkrili čari Savoje i njezina bisera Annecyja na obali istoimenoga alpskog jezera, te nakon toga čudesni srednjovjekovni gradić Pérouges. Zatim su se zadržali u obilasku drevnih i modernih četvrti Lyona, te su preko sjedišta starovjekih Alobrožana i važnoga rimskog uporišta Viennea proputovali tradicionalne pokrajine Vivarais, Ardèche, Vaucluse i Roussillon.

Put je dalje vodio kroz unutrašnju Provansu preko papinskog Avignona i opatije Sénanques s čarobnim poljem lavande sve do Marseillea i njegovih nadaleko poznatih znamenitosti, a zatim do impresivne ratne luke Toulona i rubnih četvrti Nice, dotaknutih u prolazu. Doživljaj Azurne obale obilježili su romantični gradići La Ciotat, Cassis, Vallauris i Saint-Paul-de-Vence, te raskošna turistička središta i mondena stjecišta slavnih kao što su Cannes, Saint-Tropez, Antibes i Juan-les-Pins.

A sve je počelo s buđenjem u snježnom krajoliku okolice gradića La-Roche-sur-Foron podno Alpa i završilo s noćenjem u osunčanom ambijentu mjestanca Castagniers iznad Nice.