O nama

Francuska alijansa osnovana je 21. srpnja 1883. godine u Parizu. U osnivačkom odboru sjedili su neki od najuglednijih Francuza tog doba, poput Ferdinanda de Lessepsa, Louisa Pasteura, Ernesta Renana i Julesa Vernea. Danas je to moderna institucija koja okuplja oko tisuću Francuskih alijansi u 136 zemalja na svih pet kontinenata.

Povijest zagrebačke Francuske alijanse nešto je kraća. Pošto su onovremene jugoslavenske vlasti zabranile nastavnu djelatnost popularnom „Cercleu“ Francuskog instituta, godine 1952. osnovano je Društvo Hrvatska-Francuska sa zadaćom preuzimanja tečajeva francuskog jezika od Instituta.

Među utemeljiteljima bili su istaknuti sveučilišni profesori Juraj Andrassy, Petar Guberina, Ivana Batušić i Vojmir Vinja.

To je društvo postalo podružnicom središnje udruge Jugoslavija–Francuska sa sjedištem u Beogradu, te je dobilo na korištenje prostorije u Ilici 15, iz kojih je međutim deložirano 1975. godine.

Na intervenciju uglednih osoba iz kulturnih i diplomatskih krugova, Grad Zagreb je Društvu dodijelio prostorije u Ulici književnika Ante Kovačića 4, gdje mu se sjedište nalazi i danas. Od svoga osnutka, Društvo je bilo pridruženi član međunarodne mreže Alliance Française.

Godine 1991. preustrojilo se pod nazivom “Francuska Alijansa Zagreb”.

Uslijed stalnog rasta broja polaznika i potrebe za dodatnim učionicama, godine 2005. Alijansa se, zajedno s Francuskim institutom, jednim svojim dijelom uselila u Bogovićevu ulicu 1. Ta je situacija potrajala do 2011. godine, kada je Alijansa pronašla nove prostorije u Petrinjskoj ulici, gdje danas raspolaže sa sedam učionica.

Uza sve ove stambene i ustrojbene zgode i nezgode, Francuska Alijansa Zagreb u proteklih je šezdeset godina neprestano razvijala svoje djelatnosti. Danas u njoj tečajeve francuskog jezika za gotovo 1200 polaznika održava tridesetak profesora. Od 1997. nadalje ovlašteni je centar za polaganje ispita za Diplôme d’Etudes en Langue Française i Diplôme Approfondi de Langue Française.

U okviru priprema naše zemlje za ulazak u Europsku uniju, Francusko veleposlanstvo je zagrebačkoj Alijansi povjerilo tečajeve francuskog jezika za hrvatske državne službenike.

U Francuskoj Alijansi Zagreb unatrag petnaestak godina djeluju kazališna i glazbena radionica.

U prosincu 2008. godine osnovan je Klub nekadašnjih polaznika Francuske Alijanse, s namjerom promicanja učenja francuskog jezika u Hrvatskoj i jačanja hrvatsko-francuskih kulturnih veza.

Kroz njezinu povijest, predsjednici Francuske Alijanse Zagreb bili su Petar SKOK, Jovan STEFANOVIĆ, Juraj ANDRASSY, Ivana BATUŠIĆ i Gabrijela VIDAN, od 2009. do 2019. Alijansom je predsjedala profesorica Jagoda Lukavac. Aktualna predsjednica Francuske alijanse Zagreb je profesorica Nina Vajić.