Uskrsno putovanje u Kanadu

Uskrsno putovanje u Kanadu
Ovogodišnje tradicionalno uskrsno putovanje odvelo je skupinu članova i polaznika naše Alijanse u Kanadu od 22. travnja do 1. svibnja od 2011. s ciljem upoznavanja frankofonske provincije Québec.

Poletjeli smo sa zagrebačkoga Plesa ujutro na Veliki Petak, proboravili nekoliko zanimljivih sati u Amsterdamu i navečer po mjesnom vremenu sletjeli u Toronto. Sljedeći je dan bio posvećen razgledu toga najvećega kanadskog grada i izletu na slapove Niagare. Usput smo posjetili župu i crkvu Hrvatskih Mučenika u Mississaugi, gdje su upravo počele pripreme za proslavu Uskrsa.

Na sam Uskrs krenuli smo iz Toronta preko povijesnoga gradića Kingstona u Ottawu, glavni grad Kanade. Nakon razgleda gradskih znamenitosti, a posebno velebnoga zdanja kanadskog parlamenta, stigli smo u Gâtineau u provinciji Québec.

Uskrsno putovanje u Kanadu
U ponedjeljak smo krenuli kroz slikovito gorje Laurentides. Pošto smo napravili stanku u turističkom gradiću Mont-Tremblant, gdje je upravo završavala skijaška sezona, navačer smo stigli u grad Québec, povijesno i administrativno središte frankofonske Kanade.

Sutradan, nakon upoznavanja stare gradske jezgre Québeca, pošli smo na izlet do velikog slapa Montmorencyja i na otok Île-d’Orléans usred ogromne rijeke Saint-Laurent. Zatim smo se odvezli do gradića Wendake i posjetili tamošnji indijanski rezervat.

Napustivši grad Québec, uputili smo se nizvodno uz rijeku Saint-Laurent, okrijepili se u umjetničkom stjecištu Baie-Saint-Paulu, posjetili hodočasničku crkvu Sainte-Anne-de-Beaupré, prešli trajektom do Tadoussaca i nastavili vožnju sjevernom stranom fjorda Saguenay koji označuje južnu granicu Labradora. Krajnji cilj toga dana bilo je selo Hébertville na obali jezera Saint-Jean, gdje su nas gostoljubivi stanovnici smjestili u svoje kuće i nakon obiteljske večere organizirali zajedničku zabavu s plesom.

Uskrsno putovanje u Kanadu
Poslije doručka kod naših domaćina i rastanka s njima, uputili smo se u zoološki rezervat Saint-Félicien, posvećen životinjskom carstvu najsjevernijih predjela zemaljske kugle. Potom smo krenuli natrag prema jugu kroz prelijepe šume područja Mauricie i predvečer došli u izletište Odonak uz Lac Castor, gdje smo imali još jedan zanimljiv indijanski susret.

U petak ujutro nastavili smo povratak prema jugu. U okolici grada Trois-Rivieres napravili smo podnevnu stanku u jednom restoranu uz kolibu u kojoj se na starinski način skuplja i prokuhava znameniti kanadski javorov sirup. Uživali smo u ručku po načelu „jedi koliko hoćeš“uz veselu folklornu glazbu. Kada smo stigli u Montréal, uslijedio je zajednički panoramski razgled grada sa zaustavljanjima na brdu Mont-Royal, u staroj luci i u olimpijskoj četvrti.

Zadnji dan boravka bio je posvećen individualnom otkrivanju ljepota i znamenitosti Montréala, njegovih muzeja i golemoga spleta podzemnih trgovina, restorana, kavana i sličnih sadržaja. Predvečer smo se svi opet okupili u autobusu, odvezli se na aerodrom, oprostili se od našega izvanredno simpatičnoga kanadskog vodiča Alaina Duhaimea i, opet preko Amsterdama, sretno doletjeli kući.

To nezaboravno putovanje organizirala je agencija ART TRAVEL, a osmislio ga je i vodio član našega Upravnog odbora gospodin Alan Kesovija.