Uskršnje putovanje 2013.

La Bastide de Monpazier
La Bastide de Monpazier
La Bastide de Monpazier

Ovogodišnje uskršnje putovanje naše Alijanse, kojemu se već po tradiciji pridružilo nekoliko naših prijatelja iz riječke Alijanse, odvilo se od 23. do 29. ožujka. Naslovljeno “La France profonde”, vodilo je u središnje francuske pokrajine Auvergne, Périgord i Rouergue s prekrasnim predjelima Centralnog masiva i doline rijeke Dordogne.

I ovo je putovanje osmislio i na svoj neponovljivi način stručno vodio član Upravnog odbora gospodin Alan Kesovija, dok je praktičnu organizaciju osigurao gospodin Marčelo Supičić sa svojom agencijom Art Travel.

Podnaslov putovanja glasio je “Biseri srca Francuske”. Ti su biseri obuhvaćali slikovite povijesne gradove, gradiće i sela kao što su Salers, Brive-la-Gaillarde, Périgueux, Bergerac, Sarlat-la-Canéda, Rocamadour, Cahors, Figeac i Conques, te glavni grad regije Auvergne i departmana Puy-de-Dôme Clermont-Ferrand.

Taj niz bisera upotpunili su vrtoglave pustopoljine planinskog masiva Mont Dore, željeznički lučni vijadukt Garabit, djelo Gustavea Eiffela spomeničke vrijednosti, i golema spilja Pech-Merle s pretpovijesnim slikarijama između zadivljujućih stalaktita i stalagmita.

Poseban je pak doživljaj predstavljao posjet spomen-parku u sjećanje na više od sto strijeljanih pripadnika hrvatske vojske koji su se u gradu Villefranche-de-Rouergue 1943. godine pobunili protiv nacista s još oko četiristo svojih suboraca i na kratko ga vrijeme oslobodili njemačke okupacije. Na tome mjestu, smještenom uz Avenue des Croates i nazvanom Le Champ des maryrs croates, sudionike putovanja ljubazno je dočekao gradonačelnik Villefranchea s najbližim suradnicima, te se pred dojmljivom memorijalnom skulpturom Vanje Radauša “Pobuna Hrvata” poveo dug i zanimljiv razgovor o tome obostrano značajnom povijesnom događaju.

Sudeći po reakcijama tijekom putovanja i pri rastanku – prvo na Vratima Jadrana, a zatim na zagrebačkom autobusnom kolodvoru – i ovo će Alijansino putovanje sudionicima ostati u neizbrisivom sjećanju.