Napustila nas je prof.dr.sc. Ivana Batušić

prof.dr.sc. Ivana Batušić
Dana 18. studenog 2010. Preminula je prof.dr.sc. Ivana Batušić, doživotna počasna predsjednica Francuske Alijanse Zagreb. Ispratili smo je na zagrebačkom Mirogoju 23. studenog, i od nje su se oprostili dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu, prof.dr.sc. Damir Boras, akademik August Kovačec u ime Odsjeka za romanistiku, prof. Alice Stepinac u ime udruge profesora francuskog jezika, francuski veleposlanik monsieur Jerôme Pasquier i mr.sc. Jagoda Lukavac u ime naše Alijanse.

Ovo su riječi predsjednice Upravnog odbora Francuske alijanse Zagreb, mr.sc. Jagode Lukavac:

Profesorica Ivana Batušić, Madame Batušić i Francuska alijansa čine jedno, čine neodvojivu cjelinu.

Davne 1952. godine bila je jedan od utemeljitelja zagrebačkog Društva za kulturnu suradnju s Francuskom. Dugo godina je bila Pedagoška savjetnica, a 1977. je izabrana za predsjednicu. Sljedećih 25 godina s jednakom voljom, ustrajnošću, energijom i maštom bila je naša Predsjednica.

Jedan od presudnih trenutaka u životu naše udruge dogodio se 1991. godine kada je na njezinu odlučnu inicijativu dotadašnje zagrebačko Društvo Jugoslavija-Francuska postalo punopravni član svjetske mreže Francuskih alijansi.

Pod njezinim je vodstvom Alijansa doživjela puni procvat i razvila se u cijenjenu instituciju koja osim učenja francuskog jezika nudi i kulturne sadržaje, poticala je okupljanje polaznika oko glazbenih, kazališnih i drugih radionica, naši su đaci krenuli u francuska dječja odmarališta. Bila je apsolutni zagovornik cjeloživotnog učenja, naše nastavnice su dobile prilike za kvalitetna usavršavanja, uvedeni su ispiti DELF i DALF, danas je Zagreb hrvatski centar za te ispite… Mogla bih ovako još dugo nizati sve ono što je nastalo u tih 25 godina, a u svemu se osjeća njezin dodir, dodir njezine veličine, širine duha, ljudske topline, štiha otmjenosti jedne prave dame koja to nikada nije prestala biti, pa ni u teškim trenucima… njezina otvorenost prema novínama, njezina spremnost da sasluša drugoga, da uz osmijeh pomogne i savjetuje, da pamti naša imena, da se brine o nama… sve je to omogućilo da Alijansa bude mnogo više od prosječne škole stranih jezika…

Madame Batušić se zahvalila na dužnosti predsjednice Francuske alijanse Zagreb 2002. godine i predala je sljedećim generacijama.

U znak priznanja i zahvalnosti, proglašena je u ožujku 2003., doživotnom počasnom predsjednicom Francuske alijanse Zagreb.

Postala je našom doživotnom predsjednicom jer smo željeli da uvijek ostane s nama, da može pratiti naš rad, da može biti ponosna na nas, na Alijansu, ali i na svakoga od nas pojedinačno… svi smo mi bili njezini učenici, svi smo dijelili s njom borbu za francuski jezik, za svakoga učenika, ma gdje radili, a posebno u našoj i njezinoj Francuskoj alijansi, Cerclu, Društvu, kako se sve zvala ta uvijek ista udruga u svojoj dugoj povijesti…

Danas, kada se opraštamo od Madame Batušić, svi znamo da je frankofona i frankofilska zajednica u Zagrebu, imala u njoj, kroz dugi niz godina, plemenitu, požrtvovnu i djelotvornu poslenicu. Po tome ćemo je trajno pamtiti, a višestruka odlikovanja (Chevalier des Palmes Académiques, Chevalier de la Légion d’honneur i Officier de la Légion d’honneur) koja je dobila od Republike Francuske, pokazuju koliko se njezin nesebičan rad cijenio u zemlji koju je toliko voljela.

Tugujemo zajedno s njenom obitelji kojoj ovdje upućujemo našu najdublju sućut.

Na nama je reći na ovome mjestu da će sjeme koje je posijala i dalje klijati u svima nama, da ćemo znati, jer nas je tome naučila, nastaviti naše zajedničko poslanje, biti glasonoše francuskog jezika i kulture, biti nastavak njezina glasa, njezina rada, njezina života s nama. Merci, chere Madame Batušić. Merci, chere Nana.