Godišnja skupština 2010.

Godišnja skupština 2010.
Redovita godišnja skupština Francuske Alijanse Zagreb održana je u petak, 10. prosinca 2010., u Maloj dvorani Muzeja Mimara. Pozdravivši mnogobrojne delegate i ugledne goste, predsjednica mr. sc. Jagoda Lukavac otvorila je Skupštinu prigodnom komemoracijom povodom smrti Madame Ivane Batušić, dugogodišnje predsjednice, a zatim i doživotne počasne predsjednice naše Alijanse, koja nas je napustila 18. studenoga 2010. Pritom je pročitala pismo sućuti koje je u ime Fondacije Alliance Française iz Pariza uputio gospodin Jean-Claude Jacq, glavni tajnik. Na kraju su nazočni minutom šutnje odali posljednju poštu Madame Batušić.

Nakon usvajanja dnevnog reda i izbora radnih tijela, Skupštini se pozdravnim govorom punim svesrdne podrške obratio francuski veleposlanik u Hrvatskoj gospodin Jérôme Pasquier. Na kraju se ispričao što će ubrzo morati otići na svečanu akademiju kojom Hrvatski sabor obilježava 20. obljetnicu donošenja Hrvatskog ustava i 60. obljetnicu izglasavanja Opće deklaracije o ljudskim pravima. Tim istim razlogom svoj su nedolazak na Skupštinu sa žaljenjem prethodno opravdali veleposlanici Kanade, Belgije i Švicarske.

Zatim je Skupštinu pozdravio prof. dr. Predrag Matvejević, koji je u svojstvu osobnog izaslanika predsjednika republike Ive Josipovića u Međunarodnoj organizaciji za frankofoniju sažeto izvijestio o ministarskoj konferenciji Frankofonije održanoj u listopadu 2010. u Montreuxu u Švicarskoj.

Druga točka dnevnoga reda bila je posvećena izvještajima o razdoblju od posljednje redovite skupštine, održane u prosincu 2009. O zbivanjima u radu i životu Alijanse kao udruge izvijestila je njezina predsjednica. Jagoda Lukavac. Djelatnosti u vezi s tečajevima, ispitima i internim kulturnim aktivnostima predstavila je direktorica Alijanse, Vita Klaić, dok je financijski izvještaj za proteklu godinu i financijski plan za sljedeću podnijela šefica računovodstva, gospođa Marija Nakić. Izvještaji su pokazali da je u proteklom jednogodišnjem razdoblju Francuska Alijansa Zagreb u potpunosti ispunila zacrtane planove i preuzete zadatke. Tome su uvelike pridonijeli svi njezini zaposlenici, kako su posebno istaknule i predsjednica i direktorica.

Godišnja skupština 2010.
Opće zadovoljstvo radom i stanjem u našoj Alijansi izraženo je jednodušnim prihvaćanjem podnesenih izvještaja bez potrebe za bilo kakvom raspravom. U međuvremenu je, žrtvujući dio svečane akademije u Saboru, na Skupštinu ipak došao švicarski veleposlanik u Hrvatskoj gospodin Denis Knobel, i pozdravio je vrlo prijateljskim riječima.

Nakon što je zatvorila službeni dio Skupštine, predsjednica Alijanse priredila je ugodno iznenađenje pozvavši za govornicu svoga posebnoga gosta, zvijezdu popularne televizijske emisije “Jezikova juha”, kulinarskog stručnjaka gospodina Stéphana Macchija. Pošto je utihnuo gromoglasni pljesak, njih je dvoje pred mikrofonom na zanimljiv način porazgovaralo o njegovu radu i životu u Zagrebu, pri čemu je bilo i nekoliko upadica u obliku pitanja iz redova nazočnih.

Na kraju je delegate i uzvanike dočekao raznovrstan švedski stol na prijateljskom domjenku kakvim tradicionalno završavaju godišnje skupštine naše Alijanse.