Godišnja skupština 2009.

Skupština 2009.
Muzej Mimara je, već tradicionalno, 18. prosinca bio mjesto održavanja redovite godišnje Skupštine Francuske alijanse Zagreb. Skupštinu je uz nekoliko uvodnih riječi o aktivnostima u prethodnoj godini otvorila potpredsjednica Upravnog odbora gospođa Jagoda Lukavac.

Kako najviši diplomatski predstavnik Republike Francuske u Hrvatskoj tradicionalno ima titulu počasnog člana Alijanse, ova je prigoda iskorištena kako bi Nj. E. Jérômeu Pasquieru, francuskom veleposlaniku u Republici Hrvatskoj, bila uručena povelja o počasnom članstvu. Veleposlanik je zahvaljujući na imenovanju istaknuo značajnu ulogu koju Alijansa ima ne samo u promicanju francuskog jezika i kulture, nego i u jačanju dobrih odnosa dviju zemalja.

U nastavku je gospođa Lukavac Skupštini predstavila rezultate rada inicijativnog odbora za osnivanje Kluba nekadašnjih polaznika i prijatelja Alijanse. Igor Miškulin je predstavio prijedlog Poslovnika Kluba, koji je potom i usvojen, čime je otvoren put za formalno okupljanje nekadašnjih polaznika tečajeva Alijanse, ali i svih drugih prijatelja Udruge, s ciljem promocije njenog rada i zagovaranja učenja francuskog jezika.

Ravnateljica Alijanse, gospođa Vita Klaić, podnijela je narativni izvještaj o radu u 2009. godini, govoreći o uspješnoj organizaciji tečajeva, održanim ispitima i kulturnim aktivnostima Alijanse. Izvještaj je potkrijepljen ne samo brojkama, nego i fotografijama koje su zorno dočarale atmosferu karakterističnu za vrtićke grupe, putovanja u organizaciji Alijanse i različite obrazovne aktivnosti održane tijekom godine. Gospođa Klaić je posebno istaknula činjenicu kako je i ove godine ostvaren rast broja polaznika tečajeva te odala priznanje nastavnicima bez čijeg entuzijazma ovakvi rezultati ne bi bili mogući.

Skupština 2009.
Financijski izvještaj i plan za predstojeću godinu podnijela je i obrazložila šefica računovodstva Alijanse, gospođa Marija Nakić. Skupština je usvojila oba dokumenta, a usvajanjem financijskog izvještaja ujedno dala i razrješnicu dosadašnjem Upravnom odboru, pa je u nastavku Skupštine uslijedio izbor njegova novog saziva. Po predstavljanju kandidata, članovi Skupštine su izabrali novih petnaestoro članova Upravnog odbora. Nakon Skupštine je obavljena i konstituirajuća sjednica Upravnog odbora, na kojoj je za novu predsjednicu Alijanse izabrana prof. Jagoda Lukavac, za potpredsjednika gospodin Željko Klaić, za glavnu tajnicu Milena Bekić Milinović, a za rizničarku Marija Pejčinović Burić.

Nakon radnoga dijela Skupštine je nekadašnja polaznica Alijanse Marta Šomođi, studentica Muzičke akademije, okupljene nagradila izvedbom na flauti dva Paganinijeva capriccia. Članovi Skupštine, nastavnici Alijanse i uzvanici večer su završili druženjem na tradicionalnom domjenku.