Godišnja skupština 2006.

Skupština 2006.
U utorak 12. prosinca 2006. održana je u Muzeju Mimara redovna godišnja skupština naše udruge. Okupila je velik broj članova i uzvanika, među kojima francuskog veleposlanika u Hrvatskoj i direktora zagrebačkoga Francuskog instituta sa suradnicinma.

Prvi dio skupštine bio je posvećen uspješno provedenom prostornom udruživanju zagrebačke Alijanse i Francuskog instituta, te obavljenim radovima na obnovi i preuređenju prostorija u Bogovićevoj ulici 1, o čemu je podrobno izvijestila potpredsjednica Alijanse prof. Jagoda Lukavac. Pritom je napomenula da do svečanoga otvorenja još preostaje uređenje stubišta i postavljanje vanjskih i unutarnjih natpisa.

Kako su opremanje novih učionica svojim donacijama omogućile francuske tvrtke AGS, Citroën, Renault, Peugeot BINA-Istra i L’Oréal, njihovim su predstavnicima u Hrvatskoj svečano uručena pisma zahvale, koja je potpisala predsjednica Alijanse prof. dr. Gabrijela Vidan, a supotpisao francuski veleposlanik, gospodin François Saint-Paul.

Zatim su uslijedila redovita godišnja izvješća.

Iz Izvješća o radu, koji je podnijela ravnateljica Alijanse prof. Vita Klaić, proizlazi ne samo da je plan nastavnih i društvenih aktivnosti za proteklu godinu izvršen u potpunosti, nego i da se primjećuje stalan napredak, pogotovo u razvoju tečajeva. Osobito je istaknula porast broja polaznika od dobrih 10 posto, u prvom redu zahvaljujući zanimanju koji za učenje francuskog jezika postoji u hrvatskim ministarstvima i visokim sudovima.

Šefica računovodstva Alijanse, gospođa Marija Nakić, utvrdila je u svome obrazloženom financijskom izvješću da su, bez obzira na poduzete radove i na povećane troškove najamnine, i u proteklom razdoblju prihodi Alijanse u potpunosti pokrili troškove njezina poslovanja.

U raspravi o izvješćima sudjelovao je i francuski veleposlanik, gospodin François Saint-Paul. Ukratko je ponovio što je sve napravljeno u Bogovićevoj ulici 1, te se na njihovu velikom doprinosu zahvalio arhitektici, gospođi Helmann-Jukić, kao i predsjedništvu i ravnateljstvu Alijanse. I sa svoje je strane izrazio zahvalnost francuskim sponzorima, povrdivši im da je Alijansa ozbiljan partner u unapređenju cjelokupne slike francuske ne samo kulturne, nego i gospodarstvene prisutnosti u Zagrebu i Hrvatskoj. Istaknuo je i to da svojim tečajevima za visoke službenike ministarstava i za suce Alijansa doprinosi izgradnji budućnosti Hrvatske unutar Europske unije.

Pošto je verifikacijsko povjerenstvo izvijestilo da je nazočna natpolovična većina članova Skupštine, oba su izvješća prihvaćena jednoglasno.

Skupština je završila nastupom Alijansine Glazbene radionice sa nekoliko francuskih šansona. Prije i za vrijeme tradicionalnog domjenka koji je uslijedio, članovima Skupštine i uzvanicima predstavljena ja video-izložba na temu Pariza, koju su specijalno za tu prigodu priredili studenti Filozofskog fakulteta.