5. NFFF u subotu

Francuska alijansa Zagreb i u 2024. godini organizira Najkraći frankofonski filmski festival, skraćeno NFFF. Festival se održava  u subotu, 10.2.2024. od 12-14 sati, u prostorijama Francuskog instituta, Preradovićeva 5. (Medijateka).

Ovo je već 5. izdanje festivala u kojemu sudjeluju djeca od 7-18 godina (školarci) i to s njihovim filmskim radovima na teme vezane uz Francusku, francuski jezik, kulturu, povijest i slično. Cilj nam je aktivno uključiti djecu osnovnoškolske i srednjoškolske dobi u stvaranje na francuskom jeziku i tako ih zainteresirati za učenje i/ ili nastavak učenja francuskog jezika. Ove godine na festival je pristiglo 12 kratkometražnih filmova, iz 3 države (Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Rumunjska) , u radu na filmovima aktivno je sudjelovalo 219 djece iz osnovnih i srednjih škola, Francuskih alijansi i Francuskog instituta.

Naša stručna komisija u sastavu: Boško Picula, predsjednik – istaknuti frankofoni filmski kritičar, članovi: Snježana Tončić, profesorica francuskog jezika u Frncuskoj alijansi i Luna Đokić, učenica 7.razreda, uči francuski od predškolskog uzrasta i ludo je zaljubljena u filmove, izabrali su  filmove koji ulaze u konkurenciju za nagradu festivala.

Žiri koji bira najbolji film je dječja publika, a organizatori festivala zadržavaju pravo dodijeliti specijalnu nagradu.

Festivalska nagrada koja se dodjeljuje najboljem filmu se zove LA TOUR VEDETTE. Nagradu izrađuju djeca koja pohađaju nastavu u Francuskoj alijansi Zagreb, a ona prikazuje Tour Eiffel sa zlatnom zvijezdom na sebi.

NFFF Najkraći frankofonski filmski festival je najkraći festival iz više razloga:

-Festival se održava u najkraćem mjesecu u godini – veljači.

-Festival traje samo 1 dan.

-Prikazuju se kratkometražni filmovi u konkurenciji za glavnu nagradu (od 1-6minuta)

-Festival ima samo 45 minuta festivalskog programa.

-Festival ima i najkraći crveni tepih za fotografiranje

Nakon održanog festivala organizator obavještava pobjednika i uručuje mu nagradu (certifikat i zahvalnicu), a svi odabrani filmovi će se moći vidjeti 2 dana na NFFF youtube kanalu (od četvrtka 8.2. ujutro do petka 9.2. navečer.) https://www.youtube.com/channel/UCNx6GvWNw0enmaHPHeDX0hA

Moći će se nakon gledanja online i glasati na linku koji ćemo objaviti na stranicama Francuske alijanse Zagreb.

Veselimo se vašem dolasku i gledanju filmova i glasanju za vaš najdraži film!
NFFF ekipa