Promocija knjige i razgovor s povodom

S velikim zadovoljstvom pozivamo vas na promociju knjige Dina Milinovića Svijet je muškog roda ili tragedija koje nije bilo koja će se održati u subotu 19. ožujka 2022. u 12 sati u Medijateci Francuskog instituta, Preradovićeva 5.

Promociju prati i razgovor s povodom – Molière i kulturne veze između Hrvatske i Francuske – sudjeluju Dino Milinović, Zvonimir Frka-Petešić, Luka Šeput i Maja Vukušić Zorica.

Zbog ograničenog broja mjesta u Medijateci pozivamo vas da nas pratite putem aplikacije Zoom na poveznici

https://us02web.zoom.us/j/83908846773?pwd=ZjA4OGlDUkJuNlIwdzdrbDZ3K04wQT09

(Meeting ID: 839 0884 6773 Passcode: 112592)

U godini kada se obilježavaju dvije važne obljetnice – 400 godina od rođenja velikog francuskog komediografa Molièrea i 350 godina od smrti dvojice najmoćnijih i najutjecajnijih hrvatskih velikaša, Petra Zrinskog i Fran Krste Frankopana u Bečkom Novom Mjestu, kada još uvijek slavimo prošlogodišnju 100-tu obljetnicu Francuskog instituta u Hrvatskoj i kad se pripremamo za proslavu 70-e obljetnice Francuske alijanse Zagreb (krajem ove godine) – u mjesecu Frankofonije  želimo istaknuti možda neočekivanu poveznicu između Molièrea i Frana Krste Frankopana. Naime  Fran Krsto Frankopan u zatvoru prije smaknuća 1671. godine prevodi Molièreovu komediju Georges Dandin. Taj podatak je ujedno i podloga za dramski zaplet knjige Svijet je muškog roda Dina Milinovića, čija promocija je i povod okruglog stola o francusko-hrvatskim vezama i o velikom Molièreu. Knjiga je objavljena je 2021. godine u izdanju Matice hrvatske, urednik izdanja je  Luka Šeput, popraćena je odabranim grafikama iz Kabineta Luja XIV (Cabinet du Roi) u posjedu Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu. Na grafikama su prikazane velike svečanosti u Versaillesu, a upravo su te grafike sada izložene u izlozima Medijateke na izložbi Molière u Versaillesu.

Hrvatsko-francuske kulturne i gospodarske veze su bogate, i  u prošlosti i u sadašnjosti, na što će nas podsjetiti sudionici okruglog stola Dino Milinović, Zvonimir Frka-Petešić, Luka Šeput i Maja Vukušić Zorica.

Zahvaljujemo na partnerstvu i suradnji Matici hrvatskoj, Francuskom institutu i Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu