Ce n’est pas un poisson d’avril

Nedjelja, 1. travnja 2012., dan koji će obilježiti sve nas koji smo povezani s Francuskom alijansom Zagreb. U prvom redu je to dan odlaska u mirovinu naše drage Vite! Madame Vita Klaić, dugogodišnja ravnateljica naše Alijanse, odlazi u mirovinu nakon 42 godine rada u jednoj te istoj instituciji koja je djelovala pod različitim nazivima. Društvo, Cercle, Alijansa… Sve se to mijenjalo, ali dvije stvari nisu – adresa našeg sjedišta u ulici Ante Kovačića 4 (nakon Ilice 15, preko puta Uspinjače) i naša Vita!

Lijep je osjećaj biti u prilici zahvaliti javnoj osobi koja je posvetila cijeli svoj radni vijek jednoj ustanovi, jednom cilju, jednoj sredini.

Uvijek s osmjehom, nikada umorna. Zna imena polaznika od, čini nam se, posljednjih 42 godine, pratila je odrastanje mnogih koji su krenuli od našeg vrtića, dočekivala njihovu djecu, veselila se njihovim uspjesima, uvijek bi s ponosom rekla “Bio je ili bila je naš đak!”

Vita je uvijek optimist, nikakve krize, kraće ili duže, nisu je zbunile, svaki novi polaznik bio je dokaz uspješnosti njezina rada… iako je uvijek u prve redove isticala sjajne nastavnike i njihove zasluge!

Radila je više od svih, radno vrijeme je bio apstraktni pojam za nju, vraćala se gotovo s ulice ako bi čula da u uredu zvoni telefon… “uvijek mora netko odgovoriti na svaki telefonski poziv!”.

Profesorica Vita Klaić odlazi u mirovinu i predaje svojoj nasljednici jednu priznatu instituciju, udrugu, s gotovo 1500 polaznika! Francuski jezik i kultura imali su i imat će i dalje vrijednog, iskrenog i neumornog poticatelja. Znamo da će naša Vita i dalje surađivati s nama, bilo s nastavnicima, novom ravnateljicom ili s članovima Upravnog odbora, i zato ova promjena nije nikakav bolan rastanak nego upravo to – jedna promjena koju moramo prihvatiti i uz koju moramo, svi zajedno reći: HVALA TI, DRAGA VITA!

Druga značajna promjena na ovaj dan jeste dolazak nove ravnateljice. Profesorica IDA ERCEG dolazi s puno volje, optimizma i energije. Izborno povjerenstvo, Upravni odbor i nastavnici Francuske alijanse Zagreb ukazali su joj povjerenje i s nestrpljenjem čekaju prve poslovne poteze, prve odluke, prve uspjehe svoje nove ravnateljice. DOBRODOŠLA, DRAGA IDA!

J. Lukavac, predsjednica Upravnog odbora